De geschiedenis van de familie Flach in Nederland begint met de komst van de ‘Duitse’ soldaat Johann Conrad Flach. Johann Conrad was geboren in het plaatsje Züschen, gelegen in het toenmalige Pruisische koninkrijk. Johann Conrad kwam als ‘huurling’ in het Waldeck Regiment naar Nederland (de toenmalige Republiek der Verenigde Nederlanden). Het leger van de Republiek, ook wel het Staatse leger genaamd, bestond uit volledige huurlegers en individuele vrijwilligers, zowel uit eigen land als het buitenland.
Johann Conrad was gelegerd in diverse garnizoensplaatsen, waaronder ook Zaltbommel. Hij vestigde zich uiteindelijk definitief in Nederland en noemde zich Johan Coenraad. In militaire archieven is geen informatie over Johan Coenraad te vinden. Wel van ene Johannes, eveneens geboren in Züschen en zo goed als zeker zijn ruim twee jaar oudere broer. Johannes vestigde zich op enig moment in Den Haag, alwaar hij in het jaar 1799 kwam te overlijden.
Adam Flach (1636)
Adam Flach was de grootvader van Johan Coenraad. Adam werd geboren in 1636 of 1637 en woonde in het plaatsje Zimmersrode. Hij was getrouwd met Cathrina Stuebing. Zij kregen 10 kinderen die allen in Zimmersrode geboren werden.
Andreas Flach (1688)
Johan Coenraad was een zoon van Andreas Flach. In sommige bronnen ook wel Johan Andreas genaamd. Hij is geboren in maart 1688 en dus zoon van Adam Flach en Cathrina Stuebing. Andreas is op 20 april 1755 overleden in Züschen. Hij was toen 67 jaar oud. Van beroep was hij schoenmaker. Vermoedelijk was Andreas gehuwd met Anna Gerdruth Ritter. Andreas en zijn vrouw zouden 12 kinderen hebben gekregen. Johan Coenraad was de jongste van het gezin.
Johann Conrad Flach (1749)
Van Johan Coenraad is bekend dat hij op 30 mei 1749 werd geboren in het plaatsje Züschen, nabij Waldeck. Waldeck is gelegen in de huidige Duitse deelstaat Hessen. In het ‘Stamboek van de familie Flach’ uit 1947 wordt vermeld dat hij soldaat geweest is in het tweede bataljon van het eerste Waldeck Regiment. In militaire archieven wordt ook gesproken van ene Johannes Flach, die ook diende in het Staatse leger. Johannes was naar alle waarschijnlijkheid de enkele jaren oudere broer van Johan Coenraad.
In Zaltbommel verliet Johan Coenraad het leger en op 1 november 1778 trad hij in het huwelijk met de toen 24-jarige Willemina Hert uit Bommel. Doordat de Burgerlijke Stand pas in het jaar 1811 werd ingevoerd, zijn er geen akten van geboorte, trouw en overlijden die nadere informatie kunnen geven over dit huwelijk en over de geboorte van de allereerste nakomelingen in Nederland. Wel is er enige informatie terug te vinden in kerkelijke Doop- en Trouwregisters.
Bij de in het jaar 1810 in Zaltbommel uitgevoerde volkstelling is opgetekend dat de toen 61-jarige Johan Coenraad de kost verdiende als cordonnier (schoenmaker).
Johan Coenraad en Willemina kregen vier kinderen, Anna Geertruijda (geboren in 1779), Johannes (geboren in 1781), Andreas (geboren in 1783) en Dirkje (geboren in 1785). Willemina kwam op 30 jarige leeftijd te overlijden en Jan Coenraad trad nadien nog drie maal in het huwelijk. Hij kwam op 80 jarige leeftijd in zijn woonplaats Zaltbommel te overlijden.
Andreas Flach (1783)
Andreas, zoon van Johan Coenraad en Willemina, trouwde met de uit Dordrecht afkomstige Maaike Brouwers. Het gezin vestigde zich op enig moment aan het begin van de negentiende eeuw in Kralingen, tegenwoordig een Rotterdamse deelgemeente, maar destijds een zelfstandige gemeente. Het eerste kind van Andreas en Maaike, Jan Coenraad, werd in Kralingen geboren op 22 augustus van het jaar 1813. Andreas en Maaike zouden na Jan Coenraad nog vijf kinderen krijgen; Maaike, Johannes, Dirk, Willem en Willemina Sophia. Andreas was schoolmeester van beroep. Op 1 oktober 1830 kwam Maaike te overlijden. Op 51-jarige leeftijd. Op 30 mei 1834 hertrouwde Andreas met Margje den Ouden met wie hij nog een drie-tal kinderen kreeg. Andreas overleed op 29 november 1850 in Kralingen.
De oudste zoon van Andreas en Maaike, Jan Coenraad verhuisde rond 1852 naar Sneek, alwaar hij een baan kreeg bij Van Gend & Loos; als directeur naar verluid. In het Stamboek van de familie Flach uit 1947 wordt een opgave gedaan van alle nakomelingen van Jan Coenraad. Een van de zoons van Jan Coenraad, Andreas (1847 – 1922), zou een drukkerij oprichten die bekend werd onder de naam Drukkerij Flach BV in Heerenveen. De drukkerij, op enig moment hernoemd naar Flach Labels&Cartons ging in 2014 failliet.